Hoppa till innehåll
Combat Trafficking

Combat Trafficking

Inga barn ska säljas som slavar – Vi bekämpar trafficking

Meny
  • Start
  • Om trafficking
    • Samarbete
    • Sharmilas öde – En bok om trafficking
    • Trafficking och det moderna slaveriet
    • Född till prostitution, de kastlösa Badifolket
    • Varning till volontärer
    • Frågor & Svar
  • Köp boken
  • Det går att göra något!
    • Sharmilas öde, en kamp mot sexslaveri i Nepal
    • Utbildning i Nepal
    • Vad kan du göra?
    • Samarbete ger större effekt
  • Seminarium
    • Seminarium 13 september i Stockholm
  • Combat trafficking-podden
  • Föreläsning eller författarsamtal?
  • Kontakta oss
Meny

Det går att göra något!

Det finns alltid en möjlighet till förändring, men det kan ta både tid och kosta pengar. Oftast i kombination. Men tillsammans med andra som vill samma sak går det att förändra. Som Dalai Lama sagt: Ingenting varar för evigt! Det är också vårt motto.

Sanita och Anira fick hjälp

En mammas kamp för sin funktionshindrade dotter

Anira har ryggmärgsbråck och kunde varken gå eller sitta. Hon fick ingen hjälp av sjukvården i Nepal.  När pappan villa slänga ut Anira på gatan och mamma Sarita vägrade så övergav pappan familjen och kvar stod Sarita med en handikappad dotter, utan jobb, utbilding och mat för dagen.

Aniras medfödda  ryggmärgsbråck innebar att hon varken kan hålla avföring eller urin utan är beroende av blöjor. Men blöjor är så dyrt att det hade mamman inte råd att köpa. När vi träffade henne var hon nästan 7 år och hade fått viss sjukvårdshjälp, men operationen hade inte blivit av, den operation som skulle kunnat göra så att hon skulle kunna gå.
Mamma Sarita berättar hur det gick till när Aniras pappa ville lämna henne på gatan och överge henne.  Det luktade illa av hennes urin och avföring i rummet där familjen på fem personer bodde. Hennes man ställde då ultimatum och sa att om Sarita vägrade att överge flickan så skulle han lämna sin fru. 

Ett öde som inte är helt ovanligt i familjer med funktionsnedsatta barn. Men Sarita valde sin dotter och lät maken gå. Sarita som var lågutbildad med begränsad skolgång hade små möjligheter att få ett jobb. Den enda som då stod till buds var att börja arbeta på en dansbar. Där ska kvinnorna underhålla männen, dansa lättklädda och ofta också ta emot gästerna i små kabiner som finns bakom scenen. Men man får en lön och Sarita kunde ett tag jobba där och försörja sig och dottern. En inte ovanlig lösning för en desperat mamma som vill ge sitt barn en chans att leva ett drägligt liv. 

Eva Holmberg Tedert tillsammans med Sarita på Chhoris kontor i Kathamandu. Foto Ingela Östlund


 
CITAT FRÅN SARITA?
Så förändrades allt när det kom fältarbetare från hjälorganisationen Chhorri  till dansbaren. De hjälpte Sarita att få utbildning till chaufför och hon kunde nu börja arbeta som taxichaufför i en Tuk Tuk-taxi. Men hjälpen till Anira uteblev då pengarna saknades.

Vändningen kom när Eva genom föreningen Gatubarn i Nepal kunde samla in pengar till Aniras sjukvård, och vissa kontakter i Nepal ledde till att Anira fick den operation och sjukvård hon behövde.  Idag går Anira i en skola som är anpassad för barn med funktionsnedsättningar. Anira har fått båda höfterna opererade och har lärt sig gå med skenor på benen. Handikapphjälpmedel, blöjor och annat som behövs betalas av faddrar i USA och Sverige.

Detta är ett exempel av många för att förstå varför kvinnor hamnar på en dansbar. Det finns många i liknande situation och gemensamt för dem alla är i grunden en extrem fattigdom, brist på försäkringar och sociala skyddsnät. 

Boka en föreläsning om människohandel!

Föreläsning om människohandel


Sverige har fått en vägledande dom av HD där lagen om männiksoexcploatering prövats. Radioprogrammet Kaliber visar hur svenska myndigheter brast och inte hjälpte ett 50-tal bärplockare som var offer för människohandel i Sverige. Världens tredje största brottslighet näst efter vapen och narkotika finns också i Sverige. Vi ger er en bakgrund om varför människohandel frodas i världen, med exempel från Nepal. Vi ger er fakta och förståelse för mekansimerna bakom och hur vi alla kan motverka detta.
Läs mer

Skänk en gåva - Du kan göra skillnad!


Bästa sättet att ststötta vårt arbete är att köpa (och läsa:)) boken Sharmilas öde. Då bidrar du till vårt arbete med att sprida information om trafficking som drabbar barn och kvinnor i Nepal men också på andra platser i världen. Du kan betala valfritt belopp för boken, men minst 279 kr plus frakt. Allt överskott går till vårt arbete att sprida kunskapen om detta. Vårt arbete är ideellt.

Sharmilas öde - Köp boken här


Stöd kampen mot trafficking i Nepal och världen. Köp boken och ge dig själv kunskap och inspiration. Pris 279 sek, studenter 199 sek, plus frakt.
Köp boken här

KONTAKT


combattrafficking9@gmail.com
Ingela 076-89 86 707
Eva 0760-20 48 73

Combat trafficking in Nepal

Sök

Combat trafficking in Nepal

Föreningen för Gatubarn i Nepal

Så kan du bidra

Du kan göra skillnad!

Skänk en gåva via BG eller Swish. Märk med GÅVA.

Swish: 0760-20 48 73 (Eva Holmberg Tedert / Styrkebalans)
BG: 116-2718 (Styrkebalans)

Kontakta oss

info@combattrafficking.se
076-89 86 707 (Ingela)
0760-20 48 73 (Eva)

Combat Trafficking
c/o Ingela Östlund
Fredriksdalsvägen 4C
802 67 Gävle

Nadino Media
©2022 Combat Trafficking | Byggt med WordPress och Responsive Blogily tema av Superb