Hoppa till innehåll
Combat Trafficking

Combat Trafficking

Inga barn ska säljas som slavar – Vi bekämpar trafficking

Meny
  • Start
  • Om trafficking
    • Samarbete
    • Sharmilas öde – En bok om trafficking
    • Trafficking och det moderna slaveriet
    • Född till prostitution, de kastlösa Badifolket
    • Varning till volontärer
    • Frågor & Svar
  • Köp boken
  • Det går att göra något!
    • Sharmilas öde, en kamp mot sexslaveri i Nepal
    • Utbildning i Nepal
    • Vad kan du göra?
    • Samarbete ger större effekt
  • Seminarium
    • Seminarium 13 september i Stockholm
  • Combat trafficking-podden
  • Föreläsning eller författarsamtal?
  • Kontakta oss
Meny

Varning till volontärer

Volontärer varnas

Detta brev skrevs första gången på facebook, och vi har författaren Jenny Adhikaris tillstånd att publicera det här. Text: Jenny Adhikari, Nepal
Till dig kära barnhemsvolontär eller du som tänker på att bli densamma, 
Jag förstår att du vill väl men att volontära med barn i utsatta situationer (tex. på barnhem) är inte ett bra alternativ. Det finns många anledningar till detta:
– Trafficking med barn ökar. Tex. i Nepal, där jag bor och är verksam, sker en enorm handel med barn eftersom antalet föräldralösa barn inte räcker för att fylla alla barnhem som finns, bara ca 20% av världens barnhemsbarn är föräldralösa. Barn som skulle kunna bo med sina föräldrar i sina hembyar tas med till platser där turismen är stor och där chansen är störst att hitta givare och volontärer. Där hålls de på barnhem, mer eller mindre vanvårdade, för att få in större donationer från godhjärtade och naiva personer. Pengarna volontärer betalar går till barnhemsägaren och inte till barnen. Pengarna ägaren kan tjäna på volontärer och givmilda utlänningar är enorma! Problemet är detsamma i alla utvecklingsländer som har många barnhem.

Ytterligare trauma för barnen. Barnen är redan fråntagna sina föräldrar. Volontärer kommer och leker och ger barnen kärlek och trygghet en kort tid, men sedan lämnar de barnet som får ytterligare trauma.

Barnsexturismen gynnas. Barnhem vill ha in pengarna som kommer från volontärarbetare och kollar i allmänhet inte utdrag ur polisregistret. Barnsexturismen flödar på asiatiska barnhem.

Arbeta bara med barn om du har något att bidra med. I Sverige får inte en outbildad person arbeta med traumatiserade barn, men om barnen bor i utvecklingsländer kan det plötsligt anses okej att en outbildad person få göra en utbildads arbete, därför att personen är vit. Det är ett kolonialistiskt perspektiv då det finns många i dessa länder som är fullt kapabla att utföra arbetet, pratar språket och har kunskaper och utbildning.

Barn får en felaktig uppfattning om sin egen folkgrupp. Volontärer kommer, leker och gör det ”roliga”, medan lokal personal gör det ”tråkiga” jobbet; lagar mat, tjatar och uppfostrar. Detta resulterar i att barn kan få uppfattningen att utländska personer är roligare och snällare än lokala, vilket i sin tur kan bidra till att barnet hamnar i större risk att bli utnyttjat av utländska förövare och dessutom utvecklar ett förakt mot sin egen folkgrupp.
Det bästa du istället kan göra är att åka till ett land på semester, bo i community homestays och lär dig förstå kulturen. Därefter kommer du lättare förstå var behov finns och vad du kan bidra med. Har du en utbildning i något eller en speciell kunskap så kommer du snart att inse var du kan använda den för att göra nytta. Men att arbeta med något, så viktigt som en annan liten människa, utan att ha relevanta kunskaper är inte svaret.

En mycket bra hemsida är Childhood Foundations www.barnhemskollen.se. Här kan du läsa mer om varför du ska tänka ytterligare en gång innan du bestämmer dig för att göra en resa som kan vara en spännande upplevelse för dig, men på samma gång förödande för barnen, hjälpen som stjälper. Vill du ha mer information så hör gärna av dig. Jag har bott i Nepal sedan 12 år och arbetar aktivt mot volontourism på barnhem.  Sprid gärna detta så att så många som möjligt ska få ta del av informationen!

Jenny Adhikari varnar

Jenny Adhikari från Sverige är grundare av företaget Beyond Borders – Ethical Adventure i Nepal. Företagets fokus är resor där turismen ska komma lokalbefolkningen till del på ett hållbart sätt. Här skriver hon en uppmaning till alla att vara uppmärksam på att barnsexturismen kan gömma sig där du minst anar. 

Länkar

www.barnhemskollen.se
www.ethicaladventuresnepal.com
www.thinkchildsafe.org
www.theconversation.com/the-business-of-orphanages-where-do-orphans-come-from-38485
www.thecode.org
www.ecpat.se

Boka en föreläsning om människohandel!

Föreläsning om människohandel


Sverige har fått en vägledande dom av HD där lagen om männiksoexcploatering prövats. Radioprogrammet Kaliber visar hur svenska myndigheter brast och inte hjälpte ett 50-tal bärplockare som var offer för människohandel i Sverige. Världens tredje största brottslighet näst efter vapen och narkotika finns också i Sverige. Vi ger er en bakgrund om varför människohandel frodas i världen, med exempel från Nepal. Vi ger er fakta och förståelse för mekansimerna bakom och hur vi alla kan motverka detta.
Läs mer

Skänk en gåva - Du kan göra skillnad!


Bästa sättet att ststötta vårt arbete är att köpa (och läsa:)) boken Sharmilas öde. Då bidrar du till vårt arbete med att sprida information om trafficking som drabbar barn och kvinnor i Nepal men också på andra platser i världen. Du kan betala valfritt belopp för boken, men minst 279 kr plus frakt. Allt överskott går till vårt arbete att sprida kunskapen om detta. Vårt arbete är ideellt.

Sharmilas öde - Köp boken här


Stöd kampen mot trafficking i Nepal och världen. Köp boken och ge dig själv kunskap och inspiration. Pris 279 sek, studenter 199 sek, plus frakt.
Köp boken här

KONTAKT


combattrafficking9@gmail.com
Ingela 076-89 86 707
Eva 0760-20 48 73

Combat trafficking in Nepal

Sök

Combat trafficking in Nepal

Föreningen för Gatubarn i Nepal

Så kan du bidra

Du kan göra skillnad!

Skänk en gåva via BG eller Swish. Märk med GÅVA.

Swish: 0760-20 48 73 (Eva Holmberg Tedert / Styrkebalans)
BG: 116-2718 (Styrkebalans)

Kontakta oss

info@combattrafficking.se
076-89 86 707 (Ingela)
0760-20 48 73 (Eva)

Combat Trafficking
c/o Ingela Östlund
Fredriksdalsvägen 4C
802 67 Gävle

Nadino Media
©2022 Combat Trafficking | Byggt med WordPress och Responsive Blogily tema av Superb